Pravda o „Light“ potravinách

Opravdu jsou výrobky s označením light úplně bez kalorií? Toto označení na obalu v každém vyvolá pocit, že jde o zdravější stravu. Podle nařízení Evropské unie by takto označené potraviny měly obsahovat minimálně o 30% méně cukru, tuku či alkoholu než standardní výrobky.





To je sice fajn, ale vědci se shodují, že pravidelná a častá konzumace těchto výrobků spíše vede k příbytku váhy, než k jejímu úbytku. Důvodem je, že tyto potraviny obsahují skryté kalorie. I přes označení light je dobré číst podrobné složení potravin. A na co si dát pozor?

  1. Některé potraviny s označením light sice obsahují méně tuku, ale mívají naopak větší podíl cukru. Příkladem může být light zmrzlina.
  2. Light výrobky vás nikdy nezasytí tolik, jak výrobky se standardním obsahem tuku. To znamená, že jich sníte až 2x více, než kdybyste konzumovali výrobky klasické. Ve výsledku si tedy dopřejete více kalorií.
  3. U šťáv a minerálek v tomto případě bývá cukr nahrazen umělými sladidly. Tyto sladila podporují chuť k jídlu, především tedy chuť na něco sladkého.
  4. Některé výrobky obsahují méně cukru i tuku. V tomto případě se tyto složky nahrazují pojivy, aromatickými látkami či látkami konzervačními. Tyto látky mohou vyvolávat alergie či kožní vyrážky. Jedním příkladem za všechny může být light kečup.


Diskuze: Podělte se o své osobní zkušenosti

Your email address will not be published. Required fields are marked *