Omega 3 mastné kyseliny, jsou pro naše zdraví nejen přínosné, ale dokonce nezbytné! Stejně jako omega 6 mastné kyseliny, si je neumí naše tělo vytvářet, proto je velice důležité, abychom je našemu organismu dodávali pravidelně a ve správném poměru.
Ve vyváženém jídelníčku by měl byt správný poměr omega 3 a omega 6 mastných kyselin 1:6 s převahou omega 6 mastných kyselin. Realita je ovšem taková, že tento poměr je v České republice v lidské výživě až 1:40 ve prospěch omega 6 mastných kyselin, což má za následek zvýšené riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, která jsou nejčastější příčinou úmrtí lidí v České Republice.
Co jsou to vlastně ty omega 3 mastné kyseliny?
Chemici by nám tuto látku popsali asi takto: Omega 3 mastné kyseliny jsou skupina nenasycených mastných kyselin, které mají, jako společný rys dvojnou vazbu mezi uhlíky. Což je sice hezké, ale moc nám to neřekne. Pro nás laiky je ovšem důležité, že omega-3 mastné kyseliny jsou pro naše tělo velice potřebnou živinou, která napomáhá našemu zdraví mnoha způsoby, což nejvíce ocení starší lidé.
- Omega 3 mastné kyseliny mají mnoho výhod. Jednou z nich je protizánětlivý účinek, který pomáhá přirozeně posilovat naši imunitu a obranyschopnost organismu. Zároveň napomáhají hojení ran.
- Velice vhodným pomocníkem je při redukčních dietách, protože účinně snižuje hladinu LDL cholesterolu v krvi.
- Prospěšné jsou i pro diabetiky protože se díky nim u nich méně často vyvinou cévní komplikace, které nemoc provázejí.
- Omega 3 mastné kyseliny se podílejí na ochraně srdce a cév, proto dokáží velice dobře napomáhat prevenci proti cévním a srdečním chorobám, jako jsou ateroskleróza cév, srdeční infarkty či mozkové mrtvice. Zvýšit příjem omega 3 mastných kyselin by proto měli všichni ti, kdož mají sedavé a časově náročné zaměstnání a jiné rizikové skupiny.
- Omega 3 mastné kyseliny velice příznivě ovlivňují náš mozek a celou nervovou soustavu. Je prokázáno, že se lidem, pravidelně užívajícím omega 3 mastné kyseliny, zlepšila paměť, náladová vyrovnanost a kleslo riziko Alzheimerovy choroby. Dokonce může velice příznivě ovlivnit průběh schizofrenie a deprese, kdy došlo velice výrazně ke zlepšení zdravotního stavu pacienta.
Omega 3 mastné kyseliny se objevují nejvíce v tučných mořských rybách, které bychom měli jíst alespoň dva krát týdně. Naleznout se dají také ve lněném a ořechovém oleji. Tyto oleje se musejí uchovávat v chladném prostředí, protože vlivem tepla se v nich omega 3 mastné kyseliny štěpí.
Jenže tyto potraviny nejsou tak snadno dostupné. Zvláště pak starší lidé, kteří žijí na vesnicích, mohou mít nemalé problémy s pořízením čerstvého lososa, nebo oleje, který je běžně k dostání pouze ve specializovaných prodejnách, které se specializují na zdravou výživu. Velice jednoduchým a elegantním řešením je vhodný doplněk stravy, který se vyrábí z masa čerstvých lososů a je vhodný i pro ty, kterým rybí maso z nějakého důvodu nechutná, protože na rozdíl od klasického rybího tuku, se jedná o želatinové kapsle, které se snadno polykají a rozpouštějí se až v žaludku a dodávají tělu tak potřebné omega 3 mastné kyseliny každý den.
V dnešní uspěchané době, plné stresu, uspěchaných pracovních schůzek a sotva stíhatelných konečných termínů, je velice jednoduché zapomínat na nás samotné. Mnohdy se ženeme za kariérou a naše zdraví moc neřešíme. Snídani nahradí silná káva, oběd vyřešíme hamburgerem z fast foodu a večer si u televize pochutnáváme na mražené pizze nebo párku. Přitom právě výživa hraje v otázce zdraví hlavní roli!